Friday 8 May 2015

"Mια φαρμακό-cola να σβήσει τη δίψα μας!"



Θυμάμαι τα καλοκαιρινά Σαββατόβραδα!
Με τι λαχτάρα περίμενα τη μεγάλη «έξοδο»!
Εκείνα τα χρόνια «μεγάλη έξοδο» θεωρούσα τη βόλτα στο διπλανό θερινό σινεμά της πόλης μου, ν'απολαύσω μια απ'τις αθάνατες ελληνικές ταινίες ή κάποια(αγαπημένες μου) με το Λουί ντε Φινές, να μπουκώσει η παιδική ψυχή, ευτυχία!!
Θυμάμαι προτού το διάλειμμα και λίγο πριν ανάψουν τα φώτα το συρτό ήχο, που διαχεόταν στη μοσχοβολισμένη από γιασεμί, ατμόσφαιρα!

 «Φσσσσςςςςς!!!!!!»

 ...και στην οθόνη εμφανίζονταν ιδρωμένα κορμιά κάτω απ'τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, να «ικετεύουν» ζητώντας κάτι να επουλώσουν την εσωτερική λάβρα τους, κάτι να ξεγελάσουν τη τυρρανική δίψα τους...κι ακουγόταν στη διαπασών η μελωδία από το σποτάκι:

 «Στον ήλιο και στην αμμουδιά

Σαν νοιώθεις κέφι στην καρδιά

Τις στιγμές σου αυτές, ότι ζεις κι αγαπάς

Κόκα Κόλα ζητάς»


Θα καταλάβατε!

Ναι, τ'ομολογώ! Η coca cola είναι το λατρεμένο μου «ποτό»!Σε επίπεδα κατάχρησης-εξάρτησης!

Κάτι ανάλογο με το «τσιγάρο», που ποτέ δεν έβαλα στο στόμα μου, όμως μπορώ να κατανοήσω την απόλαυση, που προσφέρει σ'ένα καπνιστή!

Σαν την απόλαυση, που χαρίζει αυτό το «ανθρακούχο βάλσαμο» μετά από τρελό φαγοπότι ή κείνα τα μεσημέρια, που βράζει και φλέγεται ο τόπος!



Η coca cola εφευρέθηκε σαν σήμερα 8 Μαΐου 1886 από τον φαρμακοποιό John Pemberton και αρχικά προοριζόταν ως φάρμακο.

Ο Πέμπερτον είχε αναμείξει μπαχαρικά  με φρέσκα συστατικά διαφόρων χωρών με ανθρακούχο νερό!Ένα τονωτικό ποτό με βάση το εκχύλισμα φύλλων κόκας, το οποίο οι χωρικοί των Άνδεων χρησιμοποιούσαν ως δυναμωτικό.

Γεύση, άρωμα, απόλαυση...ξεχωριστά!Και κείνο το αίσθημα ανακούφισης, μοναδικό!




H φωτογραφία είναι από την Ατλάντα και το Μουσείο της Κόκα Κόλα, όπου στην πρόσοψή του υπάρχει το άγαλμα του εφευρέτη-παρασκευαστή της, Πέμπερτον με το χέρι τεντωμένο να προσφέρει ένα ποτήρι «φάρμακο» σε όποιον το είχε ανάγκη...




















Το πρόσωπο, που πρωτοπαρουσιάστηκε σε διαφημίσεις της Coca cola ήταν η πανέμορφη αμερικάνα Hilda Clark, μοντέλο, τραγουδίστρα και ηθοποιός.
Από το 1890 ως το 1903 η μορφή της κοσμούσε χάρτινες αφίσες, κάρτες, εισιτήρια, ημερολόγια...ως δίσκους σερβιρίσματος!


Με το σλόγκαν «γευστικό, δροσιστικό, δυναμωτικό», που έδινε έμφαση στις τονωτικές ιδιότητες του ποτού, ή με την επισήμανση πως θεραπεύει από πονοκεφάλους, η Hilda Clark  διαφήμιζε το νέο προϊόν, που πωλείτο για 5 σεντς το ποτήρι από τα...φαρμακεία!!!

Φυσικά η σημερινή μου δημοσίευση δεν αποτελεί διαφήμιση στις αναζωογονητικές ιδιότητες του καραμελόχρωμου αναψυκτικού!
Όλοι γνωρίζουμε, όπως και για κάθε τι που φτάνει στα όρια της υπερβολής,  πως η υπέρμετρη κατανάλωσή της έχει συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τελειώνω με κάτι, που μας δίδαξαν οι αρχαίοι έλληνες και το λέω δυνατά για να τ'ακούσω και γω:

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!!

Πλησιάζει το καλοκαιράκι, φίλοι μου! Ο ήλιος πυρπολεί τις μέρες μας!
Προσωπικά, δεν χρειάζομαι αλκοόλ για να'χω διάθεση ανεβασμένη!Ενα ποτήρι κόκα κόλα στο χέρι και οι λικνιστικές φιγούρες της ρουμάνας Inna είναι ικανές να δώσουν στο μεσημέρι μου το ανάλογο κέφι!
Η λεπτή μίξη ηλεκτρονικής με λάτιν, ο ζωντανός ρυθμός, η χορευτική μελωδία, γλάροι που πετούν σ'ομορφιές και θαύματα, με βγάζουν στ'ανοιχτά...   ν' αποθεώσω ό,τι αγαπώ!

"Inna - Cola Song"





2 comments:

  1. Τρισχαριτωμένη κι ευφυέστατη η ανάρτηση όπως και η συγγραφέας, δροσερή σαν το ποτό του οποίου γιορτάζουμε τα γενέθλια!! Το απόλαυσα!!!!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σερβιρίστηκες κοκα κόλα απ'τα χεράκια μου και με πολλή αγάπη, γι'αυτό η απόλαυση ήταν μοναδική!
      Δεν ειμαι συγγραφέας, Ράνια μου!Γράφω απλά, όπως θα στα έλεγα αν ειχαμε μια φιλικη συνάντηση!Πάντως σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια σου, αγαπημένη μου φίλη!

      Delete