Wednesday 16 March 2016

"Εξαιτίας της Google και του σημερινού doodle της...Caroline και William Herschel"


Σίγουρα, όλοι οι περίεργοι και φιλομαθείς διαδικτυακοί φίλοι μου σήμερα θα είδατε το Doodle με το οποίο η Google τιμά την αστρονόμο Caroline Herschel, με αφορμή την γενέθλια επέτειό της, την 16η  Μαρτίου του 1750.

Θα διαβάσατε τα σχετικά γι’αυτή και τον αδερφό της William, που με τις μελέτες και τις ανακαλύψεις τους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην εξερεύνηση του αστρονομικού σύμπαντός μας.

Ίσως όμως κάποιοι δεν γνωρίζετε πως το διάσημο ζευγάρι αστρονόμων πριν από την ενασχόλησή τους με τους πλανήτες και τα άστρα είχαν ασχοληθεί και μάλιστα με επιτυχία με τη μουσική…

Και γω μάλλον δεν θα το μάθαινα ποτέ, αν το 2008 δεν είχα ταξιδέψει στο Μπαθ της Βρετανίας, την γραφική κι αρχοντική λουτρόπολη, που όπως διαπίστωσα δεν συνδέεται μονάχα με τα βιβλία της Τζέην Όστιν, αλλά και με υπέρμετρα γοητευτικές μουσικές διαδρομές τ’ ουρανού…

Και να τι εννοώ…

Η περιήγηση στα σοκάκια του Μπαθ, ανάμεσα σε όμορφα Γεωργιανά κτίσματα μας έφερε στο νούμερο 19 της New King street, όπου μια ταμπελίτσα έγραφε πως στέγαζε το Μουσείο Αστρονομίας της πόλης.

Επειδή έβρεχε και το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό, ήταν  καλή η ιδέα για μια επίσκεψη στο εσωτερικό του.Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βλέπαμε.
Ένας γηραιός κυριούλης μας μίλησε για δυο αδέρφια , που έζησαν εδώ, μελετούσαν και παρατηρούσαν τις κινήσεις των πλανητών με ιδιοκατασκεύαστα τηλεσκόπια.
Ο Ουίλλιαμ ήταν εκείνος που είχε ανακαλύψει τον πλανήτη Ουρανό το Μάρτη του 1781 και μάλιστα γι’αυτή την ανακάλυψή του χρίστηκε ιππότης  από το βασιλιά. Για τις πολύτιμες μελέτες του τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις, με ανώτερη όλων τη θέση που του προσφέρθηκε ως βασιλικού αστρονόμου του Ουίνδσορ!

Σε μια παλιά φωτογραφία μάς έδειξαν και την πολύτιμη βοηθό του, την αδερφή του Καρολάιν-Λουκρητία, που προκαλούσε εντύπωση το μικροσκοπικό, σχεδόν καχεκτικό της ανάστημα.
Μας εξήγησε πως μια παιδική αρρώστια, που όμως πέρασε σε βαριά μορφή δεν της επέτρεψε να αναπτυχθεί ομαλά σωματικώς.
Ήταν εκείνη, που κατέγραφε τις παρατηρήσεις του, τον βοηθούσε στην κοπιαστική κατασκευή των τηλεσκοπίων κι εκείνη, που με τις άπειρες γνώσεις που είχε αποκτήσει δίπλα του είχε ανακαλύψει οκτώ κομήτες, ένας μάλιστα φέρει τιμητικά το όνομά της, όπως και ένας επίσης Σεληνιακός κρατήρας.


Περιηγούμασταν από δωμάτιο σε δωμάτιο, με τηλεσκόπια, όργανα μέτρησης, διαβήτες, υδρόγειες σφαίρες, κάτοπτρα και άλλα σύνεργα απαραίτητα σε έναν αστρονόμο της εποχής, όταν το μάτι μου έπεσε σε μια μικρή σάλα  με ένα γραφείο, αλλά και ένα μικρό πληκτροφόρο όργανο παλαιάς εποχής, καθώς και μια περίτεχνα διακοσμημένη άρπα σε στυλ ροκοκό με σκαλιστά φύλλα, χρυσοποίκιλτα λουλούδια και γιρλάντες και το τριγωνικό της πλαίσιο στολισμένο με λεπτά αραβουργήματα σε κλασικά σχέδια.


Πιο πέρα στη γωνία, ένα τραπέζι με μαρκετερί φιλοξενούσε μια συλλογή περίεργων αεροφώνων…Σπειροειδή όμποε και κόρνα, ξύλινες φλογέρες και κλαρινέτα…

Μια κούκλα ραπτικής φορούσε ένα λευκό φόρεμα από αραχνοΰφαντο υλικό, που το μικροσκοπικό μέγεθός του μαρτυρούσε κατά πάσα πιθανότητα την κάτοχό του, Καρολάιν.






Φυσικά, ρώτησα τι σχέση είχαν τα μουσικά όργανα στο σπίτι δυο αστρονόμων…
Και κει ήρθε η πολύτιμη πληροφορία που πάλι αποδεικνύει την σχέση και την κλίση των θετικών επιστημόνων με τη μουσική!

O πατέρας των δυο αδελφών ήταν ομποΐστας στη μπάντα του πρωσικού στρατού και φυσικά και τα παιδιά του είχαν ασχοληθεί από νωρίς με την τέχνη της μουσικής.Μάλιστα ενώ ζούσαν στο Αννόβερο, μετακόμισαν στο Μπαθ προκειμένου ο Ουίλλιαμ να αναλάβει τη θέση του μουσικοδιδασκάλου, οργανίστα και διευθυντή ορχήστρας στην κομψή πόλη, όπως και έκανε με επιτυχία αρχικά, ενώ στην πορεία ασχολήθηκε και με τη σύνθεση.

Και αυτός και η αδερφή του εκτός από όμποε, έπαιζαν βιολί και τσέμπαλο. Έπαιζαν και δίδασκαν στο τσέμπαλο, που εκτίθετο στο δωμάτιο μουσικής.Η Καρολάιν υπήρξε και δεινή υψίφωνος με πολλές συναυλίες στο ενεργητικό της, μια χαρισματική σολίστ, που σύντομα είχε κερδίσει τον τίτλο της πριμαντόνα στην περιοχή.Έφτασε δε στο υψηλότατο για γυναίκα αξίωμα της διευθύντριας του Βασιλικού Μουσικού Κολεγίου της πόλης του Μπαθ.
Πολλοί έκαναν λόγο για μια μεγάλη μουσική πορεία που ανοιγόταν μπροστά της, όμως εκείνη προτίμησε να ακολουθήσει το πάθος του αδελφού της για την αστρονομία.
Προσοντούχα και απείρως προικισμένη προσωπικότητα, που όσο μπόι τής έλειπε, το αναπλήρωνε το διπλό ταλέντο της, αστρονομικό και μουσικό.


Παρότι στη βιβλιοθήκη υπήρχαν πλήθος μουσικών κειμένων της με μικρές συνθέσεις της, δεν βρήκα κάτι δικό της στο youtube προκειμένου να πειστούμε με την ακρόασή του για τη μουσική της δεινότητα στη σύνθεση, έτσι σας χαιρετώ με μια συμφωνία του αδερφού της Ουίλλιαμ, από τις 24 που είχε συνθέσει, ανάμεσα σε έργα εκκλησιαστικής μουσικής και πολλά κοντσέρτα.


Μελωδία ανάλαφρη, ένα allegro assai γεμάτο ζωντάνια, ενεργητικότητα, μια ζωηρή, χαριτωμένη σύνθεση, που αποκαλύπτει  ένα αριστούργημα καλλιτεχνικής έκφρασης, με διάθεση ποιητική!
Τα βιολιά άσωτα μα η μελωδία τους βελούδο χαϊδεύει τους λογισμούς...
Δώστου αιώρημα η ψυχή ανάμεσα σ' άστρα που φεγγοβολούν, κι αόρατους πλανήτες...

Ο λυρισμός του σύμπαντος δονεί μεταξένιες χορδές, που νυχτερεύουν διδάσκοντας πως η μάγισσα τέχνη μου βολτάρει παντού.
Βολτάρει γύρω απ'το θρόνο τ' Ουρανού αγκαζέ με ήχους ονειροπόλους...



4 comments:

  1. Υπέροχη περιήγηση στον αστρονομικό και μουσικό κόσμο του Ουίλλιαμ και Καρολάιν Hersche στο "αρχοντικό" Μπαθ! Μας έκανες συμπεριπατητές σου, Ελπίδα! Ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω, καλη μου φιλη!Πανταχου παρουσα η μουσικη κι οπου τη συναντω στα ταξιδια μου χαιρομαι ιδιαιτερως! Πραγματι πολυ χαρισματικες προσωπικοτητες και οι δυο, όπως και τα υπολοιπα αδερφια τους που συγχρονως με τα τα επαγγελματα τους ασκουσαν και κεινο του μουσικου!Τα γονιδια του πατερα πολυ ισχυρα... Ευχαριστω για την αναγνωση και το σχολιο, ελπιζω να σου αρεσε και η "Συμφωνια" του Ουρανου , εμπνευση του αστρομουσικου Ουιλλιαμ...

      Delete
  2. Ξεχωριστή ανάρτηση, Ελπίδα! Ευχαριστούμε!! την κοινοποιώ να την απολαύσουν και οι φίλοι μου!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ σε, φίλη μου καλή, που πάντα υποστηρίζεις τις δημοσιεύσεις μου!

      Delete