Saturday 31 May 2014

"H γυμνή λαίδη Γκόντιβα και η σοκολάτα μου!"





Θυμάμαι έβρεχε καταρρακτωδώς...
Είχα πολλές σακούλες στα χέρια με ψώνια από τη Βρετανική πρωτεύουσα και χρειαζόμουν επειγόντως μια καρέκλα και μια ζεστή σοκολάτα!
Χώθηκα στα Harrods κι αφήνοντας γι' αργότερα την εξερεύνησή τους ανέβηκα στο δεύτερο όροφο, στην καφετέρια.
Παρήγγειλα από τον κατάλογό τους ένα ρόφημα με το όνομα "Lady Godiva special"!
Πάντα στα μέρη που επισκέπτομαι, ως λάτρης των καφεϊδών, μ'αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις, νέα αρώματα...

Γκόντιβα ήταν και το όνομα του χώρου...
Η γκαρσόνα πλησίασε και άφησε στο τραπέζι μου ένα πορσελάνινο φλυτζάνι, που ήταν πολύ του γούστου μου...
Λευκό, βασιλικό στη λιτότητά του με χρυσά χείλη!
Το πλησίασα στη μύτη...
Πρώτα η ικανοποίηση της όσφρησης και μετά της γεύσης...Συμφωνείτε;
Άρωμα διακριτικό, αλλά σαγηνευτικό...Λεπτή υφή και γεύση μεθυστική...όπως η αύρα της κυρίας που έδωσε στη σοκολάτα το όνομά της!


Η Λαίδη Γκόντιβα ή Γκοντάιβα  ήταν μια πανέμορφη λαίδη στο Κόβεντρυ της Βρετανίας.
Βαριά στενοχωρημένη από την δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβληθεί στους υπηκόους, παρακάλεσε τον κόμη σύζυγό της να κάνει κάτι ώστε να απαλλαγούν από τον οικονομικό βραχνά.
Εκείνος για να την αποφύγει, τής υποσχέθηκε πως θα ικανοποιούσε το αίτημά της μονάχα αν έβγαινε γυμνή καβάλα στ' άλογό της στους δρόμους του Κόβεντρυ!

Πράγματι η τολμηρή και θαρραλέα Γκόντιβα το επόμενο πρωί έπραξε ό,τι τής είχε ζητηθεί!
Εμφανίστηκε γυμνή και έφιππη!
Ο κόμης δεν πίστευε στα μάτια του!!!
Ίσα, που πρόλαβε να προστάξει μη βγει κανείς από το σπίτι του εκείνη την ημέρα και μολύνει με το ηδονικό του βλέμμα το ασπροβέλουδο κορμί της νέας κι όμορφης γυναίκας, που μόνο τα μακριά, κατάξανθα μαλλιά της έκρυβαν τα επίμαχα σημεία του ζουμερού της κορμιού!...

Μόνο ένας πονηρούλης ράφτης, λέει ο θρύλος, παράκουσε το πρόσταγμά του και κρυφοκοίταξε τα κάλλη της!
Ήταν ο Πήπινγκ Τομ, που τ'όνομά του από τότε θεωρείται συνώνυμο του οφθαλμοπόρνου ή "ματάκια", όπως λέει κι ο λαός!
Τιμωρήθηκε βέβαια γι'αυτή του την πράξη με τύφλωση από το κόμη σύζυγο της Γκόντιβα, η οποία όμως είχε πετύχει το σκοπό της και με τη γενναία πράξη της είχε απαλλάξει τους υπηκόους της από τη βαριά φορολογία!

Το γεγονός, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Κόβεντρυ, σαν σήμερα, 31 Μαΐου, την τελευταία μέρα
του ανοιξιάτικου μήνα, φυσικά δεν αφήνει ασυγκίνητη τη μουσική τέχνη !


Η έφιππη, γυμνή λαίδη δίνει έμπνευση στον Πιέτρο Μασκάνι, που γράφει την περίφημη τρίπρακτη όπερά του :"Ιζαμπώ", εμπνεόμενος από την αυτοθυσία της ευγενικής ψυχής της λαίδης...δίνοντας διαφορετικά ονόματα και ρόλους.

Tην τολμηρή λαίδη και το θρύλο της γνώρισε ο συνθέτης όταν διάβασε το ποίημα του άγγλου Άλφρεντ Τέννυσον: ""Godiva".


Άλλη μια όπερα του Μασκάνι, όπου αναδεικνύεται το τεράστιο ταλέντο του βεριστή συνθέτη, με τις υπέροχες μελωδίες να ξεδιπλώνονται αβίαστα φανερώνοντας το μεγάλο χάρισμά του στη σύνθεση!


Γοητευτικά μοτίβα, άριες φλογερές, όλο ορμή, μια περιπέτεια όχι μόνο από άποψη μελωδική μα και αρμονική, με αποκορύφωμα,  όπως και στην Καβαλλερία Ρουστικάνα, το αριστουργηματικό ιντερμέτζο!




Παρότι βεριστής, ο Μασκάνι δεν αφήνει έξω τα ρομαντικά στοιχεία, καθώς υπάρχουν στιγμές όπου η προσέγγισή του γίνεται τρυφερή, με μια γλύκα αγωνίας, διαχέοντας συγκίνηση, κάνοντας αισθητά την απόγνωση και το βασάνισμα της ψυχής, όταν η Ιζαμπώ συνειδητοποιεί πως δεν προστάτεψε αρκετά τον αγαπημένο της Φόλκο(αντίστοιχο Πήπινγκ Τομ, όχι όμως ηδονοβλεψία, αλλά οραματιστή) τον οποίο ερωτεύτηκε μετά τη σύλληψή του...
Σε εκτέλεση από την Marcella Pobbe, μια μεγάλη σοπράνο, σύγχρονη της Κάλλας και της Τεμπάλντι:

"Venne una vecchierella alla mia corte"



H "Ιζαμπώ" αποτελεί ένα μικρό αριστούργημα συμβολισμού και αισθητισμού!Ο Μασκάνι στήνει μια υπέροχη παραμυθοϊστορία! Απομακρύνεται από τις παραδοσιακές πτυχές της οπερατικής μορφής που είχε χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες όπερές του και γράφει σε ένα πολύ πιο ελεύθερο στυλ.
Η μουσική μπορεί να είναι επιβλητική, μα συγχρόνως είναι λεπτή και εύθραυστη, σαρωτικά μαγική!

Το 1966 το δίδυμο Peter and Gordon ηχογραφούν το ομώνυμο τραγούδι, που αν και από το δήμαρχο του Κόβεντρυ θεωρήθηκε προσβλητικό, εν τούτοις έφτασε το νούμερο 1 στις προτιμήσεις του κοινού.
"Lady Godiva": Peter & Gordon:



Δοθείσης δε, της ευκαιρίας η βέλγικη σοκολατοβιομηχανία δημιούργησε ρόφημα και σοκολατάκια με ένα τόσο ξεχωριστή και φίνα γεύση, απόλυτα ταιριαστά  με τη λεπτότητα της γοητευτικής Γκοντάιβα...

Από τότε που έμαθα την ιστορία της λαίδης, κάθε φορά, που θα βρεθώ στα Harrods ή στο αεροδρόμιο του Χήθροου λιμπίζομαι και μπαίνω στον πειρασμό της αγοράς ενός κουτιού από τα λιγωτικά και  τερψιλαρύγγια γλυκάκια...καθότι βρίσκω ωραίο το παράδειγμά της λαίδης!!!...
Δείχνει τη θυσία της εξουσίας, για το καλό του πολίτη...




No comments:

Post a Comment