Monday 4 September 2017

Η σύνθεση ενός 13χρονου στη μνήμη του Γκριγκ

























Aριστερά ο Ε.Γκριγκ και δεξιά ο 13χρονος Rued στο όργανο της Marble Church, εκεί που τον άκουσε ο Γκριγκ.


Yπήρξε παιδί-θαύμα, γόνος μουσικής οικογένειας, καθώς και οι δυο γονείς του ήταν πιανίστες.Έπαιζε πιάνο, βιολί και όργανο. Αργότερα ασχολήθηκε  και με τη σύνθεση...
Μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα στην χώρα μας, όπως και στη δική του χώρα άργησε να καθιερωθεί, όμως σήμερα ο Rued Langgaard θεωρείται  μαζί με τον Carl Nielsen ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Δανίας.

Η μουσική του παρουσιάζει επιρροές της μουσικής των Ρίχαρντ Βάγκνερ και Ρίχαρντ Στράους.

Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του παίζοντας εκκλησιαστικό όργανο έκανε στα 10 του χρόνια στην Marble Church της Κοπεγχάγης, με τον Εντβαρντ Γκριγκ να βρίσκεται στο ακροατήριο, που την επόμενη μέρα έγραψε μια επιστολή στη μητέρα του μικρού, προκειμένου να εκφράσει τον ενθουσιασμό του!
Αυτή η επιστολή ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ο Langgaard μαθήματα σύνθεσης.

Παρόλη τη διαφορά ηλικίας, μεταξυ των δυο μουσικών αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλική σχέση, εκτίμηση και αγάπη, που κράτησε 3 χρόνια, ως το θάνατο του Γκριγκ, μια μέρα σαν τη σημερινή 4 Σεπτέμβρη του 1907.
Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του νορβηγού συνθέτη, ο 13χρονος τού αφιέρωσε το "Drapa -On the Death of Edvard Grieg" , ένα έργο ευαίσθητο και ελεγειακού χαρακτήρα .
Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο δομικά και μεγαλοπρεπούς ύφους έργο, που ο τίτλος του "Drapa" αντικατοπτρίζει  την μυστικιστικής φιλοσοφίας, έννοια της αθανασίας, μιας και η λέξη αυτή χρησιμοποιείτο για να την περιγράψει στην παλιά Νορβηγική παράδοση.



Rued Langgaard: Drapa-On the Death of Edvard Grieg:


No comments:

Post a Comment